prisutdelning i Ystad.

Arbetsgivare prisas i Ystad!

Ystad kommun har nyligen korat årets bästa praoplats och årets handledare på en näringslivsträff! Jättekul initiativ och ett bra sätt att lyfta arbetsgivarnas hårda arbete för kommunens ungdomar. Prao i Skåne har intervjuat Amanda Andrén, praosamordnare i Ystad kommun om initiativet:

 

Hej Amanda! Spännande att höra om er prisutdelning. Kan du berätta mer om varför ni valde att belysa arbetsgivarnas arbete med prao på det här sättet och hur det gick till?

Praon är oerhört viktig för eleverna, inte minst när det gäller elevers möjlighet att göra ett genomtänkt val inför framtida studier och yrke. Den bidrar även till att inspirera ungdomar och skapa ett intresse för arbetsplatsen och branschen vilket kan säkra framtidens kompetensförsörjning. Vi ville därför uppmärksamma praoplatser som har gjort detta extra bra men även väcka ett intresse hos fler företag i arbetet med prao. Både elever, skolpersonal och vårdnadshavare har fått nominera praoplatser och handledare som har lyckats med detta på ett bra sätt. Tävlingen är arrangerad av Ystad kommuns näringslivsavdelning och praosamordnare i samarbete med Ystads Allehanda.

Vem vann och varför?

Vinnaren av årets bästa praoplats blev Elmannen i Ystad med motiveringen att de har skapat ett extra engagemang för eleverna och bidragit till en positiv och inspirerande bild av arbetslivet. Därtill har de arbetat med en god planering och tydlighet som gjort att eleven har känt sig trygg och välkommen. Jonny Nilsson var på plats och tog emot priset.

Årets bästa handledare blev Sara Narsell på Blomsterhuset Europa med motiveringen att ha skapat trygghet, stöttat och uppmuntrat eleverna under hela praon som har bidragit till att eleverna vågat ta för sig och prova nya saker.

Båda vinnare fick ett litet bidrag av Ystads Allehanda att skänka till valfri ungdomsverksamhet i kommunen. Elmannen valde att skänka pengarna till YIF FF och Sara valde Sommarteatern i Ystad!

Kommer ni göra det igen?

Ja, det är vår förhoppning!

 

Vi pratade även med vinnarna för att höra vad praoarbetet har betytt för dom!

Magnus Malmborg, chef på Elmannen: 

Vi försöker göra vårt bästa för att visa hur det är att vara på en elfirma och engagera praoelever. Det är viktigt att dom inte bara får stå och titta på, att dom får engagera sig på riktigt. Det är inte så lätt när dom är så unga men man får göra så gott man kan för att dom ska få lära sig!  Vi sätter lite krav på dom – att det är viktigt att hålla tider, och att dom ska hälsa. Det lär vi dom direkt, och det funkar bra!

Sara Narsell, Blomsterhuset Europa:

Priset blev vi väldigt glada för eftersom vi tycker det är viktigt för ungdomarna att få en bra prao-upplevelse! Vet att det är svårt att få en rolig och givande praoplats, och därför vill vi ge så många som möjligt chansen att prova på vårt yrke! I den åldern ungdomarna befinner sig är det många som är osäkra och nervösa, och vi försöker verkligen välkomna dom och få dom att slappna av. Det är även roligt att se hur ungdomarna utvecklas under bara en vecka!

Tillbaka till  Handledarguiden