Kvinna bakom cafédisk

Årets Hässleholmare säkrar kompetensförsörjningen till sitt café via prao

Årets Hässleholmare 2022 blev Madlen Sjögaardh, ägare till Café Madrix i Hässleholm. Caféet har vid ett flertal gånger varit med i Whiteguide. Madlen får mycket beröm för sin personal och när hon vid ett tillfälle fick frågan hur hon gör för att hitta de där guldkornen till sitt café berättade hon att i stort sett all hennes personal börjat som praoelev hos henne. 

Jag träffade Madlen på Madrix och passade på att fråga henne lite kring prao. 

Hur ofta tar du emot praoelever?

Det varierar men jag tar emot praoelever ett par veckor varje termin. Innan de får komma och göra prao hos mig vill jag att de kommer in på caféet, träffar mig och prata med mig. De står bakom disken och möter gäster hela dagarna, så jag behöver förbereda dem lite. 

Vad får man då göra när man gör sin prao på Madrix?

Här finns det inga begränsningar: det är bara praoelevens intresse som begränsar. Man får baka, lära sig kaffemaskinen, fylla på téer, möta gäster och stå i kassan tillsammans med personal eller att gå runt i caféet och fylla på påtår till gästerna och utöver det även diska och städa. Tycker man att det är jätteroligt med kaffemaskinen, kanske man blir stående vid den en hel dag och gör olika sorters kaffe och gillar man att baka lägger man kanske mycket tid på det. På Madrix finns inga hemligheter och jag vill att eleverna känner sig hemma! Jag ser dom som en nyanställd, en i gänget liksom! 

Finns det några utmaningar med att ta emot praoelever? 

Inte egentligen, men det är viktigt att den som handleder eleven är bekväm i sin ledarroll och att hen kan delegera arbetet, så att eleven har arbetsuppgifter hela tiden och inte blir stående i ett hörn.

Vad finns det för positiva effekter då, förutom att du hittar personal att anställa?

Praoeleven kan ge mitt café mycket positiv energi. En elev som kommer hit med positiv energi och vill lära sig mycket gör arbetet väldigt, väldigt roligt! 

Hur tycker du att samarbetet med olika skolor fungerar?

Jag tycker det fungerar bra. Jag uppskattar alltid när personal på elevernas skola kommer och hälsar på på arbetsplatsen. Jag ser på eleven att han eller hon känner sig viktig! När jag träffar vissa elever verkar det som att de inte förstår att de kan använda sig av omdömet hos mig när de börjar söka arbete sen. När jag träffar vissa elever verkar det som att de inte förstår att de kan använda sig av omdömet hos mig när de börjar söka arbete sen. Att ha ett omdöme är ju superbra, eftersom det visar att eleven passat sina tider och är förberedda på att börja arbeta, avslutat sina arbetsuppgifter innan de gått hem och att de skött arbetet bra. Det vill jag nog skicka med till skolorna!

Är det någonting du vill skicka med till företagare vad gäller prao? Jag har haft både enklare och svårare elever och det kan vara en utmaning, men samtidigt väldigt roligt att hjälpa dem! Ge ungdomarna en chans, det är en väg till framtida arbetskraft!

Tillbaka till  Handledarguiden