En kvinna i glasögon i vit skjorta, och en pojke blå kofta tittar in i kameran

Det är inte svårt att ta emot praoelever i Hörby kommun

HÖRBY KOMMUN

”Men skärp dig Annika! Det är väl klart att du också kan ta emot en praoelev!” tänkte Annika Nilsson, som är näringslivschef på Hörby kommun. Hon berättar att det i år var svårt att hitta praoplatser till kommunens elever, främst på grund av pandemin. Därför valde Annika att själv ta emot en praoelev, just eftersom hon vet hur viktig praon är. ”Vi pratar om morgondagens arbetskraft och framtida kompetensförsörjning”

Filip heter eleven som under en veckas tid fick praoa som näringslivschef. Annika berättar att hon gjorde en planering med olika punkter som han skulle göra under veckan, i och med att det var svårt för Filip att hjälpa Annika med hennes eget arbete. ”Det är många företag som säger att det är svårt att ta emot praoelever med tanke på arbetsmiljöverkets regler, men det finns lösningar på det mesta! Jag tänker att man kan göra som jag gjorde, dels lägga upp en plan med olika uppgifter, dels låta praoeleven skugga handledarens arbete.”

En av punkterna på Annikas lista var att Filip skulle lära sig varför det är viktigt att jobba med näringslivsfrågor i en kommun. Filip fick även vara med och skicka ett pressmeddelande om att han praoar som näringslivschef. Annika berättar att hon inte ville servera svaren till Filip, utan att han skulle få ta reda på saker själv. När han frågade hur man skriver ett pressmeddelande svarade Annika ”Jag vet inte, du får väl googla”. Annika berättar att hon satt redo vid tangentbordet och skrev medan Filip formulerade pressmeddelandet.

Under hela veckan fick Filip följa med Annika i allt hon gjorde. Utifrån detta fick Filip tre uppgifter: han fick föra dagbok på vad han fick se och lära sig varje dag. Det Filip skrev publicerades sedan i Facebookgruppen ”Hörby kommun gillar företag”, där alla som ville kunde ta del av Filips tankar och upplevelser. En annan uppgift var att identifiera alla yrken han kom i kontakt med. ”Vi hade flera möten under veckan och träffade många kollegor, jag bad därför alla vi träffade att berätta för Filip vad dem jobbar med”. Ett av Annikas mål med praoveckan var att bredda Filips bild av vilka yrken som finns. Utöver dessa uppgifter var Annika även mån om att Filip aktivt ställde frågor.

Det blev en hel del företagsbesök under praoveckan. Annika berättar att hon bokade in besöken tillsammans med Filip och lät honom önska företag utifrån hans framtida yrkesval. ”Filip vill gärna arbeta som byggare i framtiden, men vi besökte inte bara ett byggföretag utan även andra yrken inom den praktiska branschen, till exempel en bilfirma och ett industriföretag” Annika förklarar att hon ville underlätta för honom inför framtida val och ge honom en ny syn på olika yrken som också skulle kunna passa honom.

Filip tyckte att det var en otroligt lärorik vecka och Annika känner att det blev ett riktigt bra program. ”När jag praoade som högstadieelev minns jag att de flesta fick ganska tråkiga uppgifter, jag fick till exempel sortera saker hela dagen lång. Det gav mig inget helhetsintryck om vad yrket egentligen handlade om. Detta tog jag med mig då jag planerade Filips praovecka” Annika säger att hon absolut kommer ta emot fler praoelever i framtiden. Hörby kommun är den största arbetsgivaren i kommunen och Annika tror att de definitivt kan bli bättre på att ta emot praoelever. ”Att jag tog emot en praoelev blev ett sätt för mig att föregå med gott exempel och visa mina kollegor att det faktiskt går. Kan jag, kan de!” Annika förklarar att det kommer vara stor kompetensbrist inom vissa yrken i framtiden, just därför är prao otroligt viktigt, inte minst för att ge ungdomarna en inblick i arbetslivet. ”Hur ska de annars kunna veta vilken yrkesväg de ska välja i framtiden?”

”Jag tror att vi behöver förnya prao. Som det ser ut idag vill inte Skolverket att praoeleverna ska skugga, utan att de ska utföra arbetsuppgifter. Men detta låser arbetsgivarna då det på många arbetsplatser idag är svårt att konstant hitta arbetsuppgifter”. Annika menar på att den planering som hon gjorde för Filip blev otroligt lyckad. ”Det är klart att jag fick lägga lite extra tid på att planera, men jag känner att om jag kan hjälpa Filip inför hans framtida val så är det helt klart värt det. Dessutom ger det mig väldigt mycket också då jag får jag ta del av ungdomens tankar och funderingar. Det är en win-win situation!”

 

YRA OLSEN ÖBRINK, IUC SYD

Näringslivschefens tips för prao

  1. Skugga handledarens arbete
  2. Skapa pressmeddelande
  3. Föra dagbok över alla upplevelser
  4. Publicera dagboksupplevelserna löpande i facebook-grupp för kommunens följare
  5. Identifiera alla yrken man möter, och intervjua vederbörande
  6. Boka företagsbesök
  7. Genomföra företagsbesök 

 

Här kan du ta del av Filips plan för veckan som näringslivschef.

Praoplan Hörby (207.34 KB)
Ladda ner
Tillbaka till  Handledarguiden