En porträttbild på tjej i blont hår. En annan bild till höger på grönsaker och frukt i en matbutik.

Efter sin prao på City Gross ser Nanny dem som en framtida arbetsgivare

Nanny Wåhlin, 14, från Hässleholm gjorde sin prao på City Gross. Här berättar hon om sin vecka.

 

På vilken arbetsplats genomförde du din prao?

Jag praoade på City gross i Hässleholm.

 

Hur lång var din praoperiod?

Jag praoade i fem dagar (mån-fre.)

 

Hur kom du i kontakt med din praoplats?

Jag hittade praktikplatsen på samverka.nu. Då ansökte jag om platsen på hemsidan och sedan godkände min SYV ansökan och så fick jag platsen. Det var supersmidigt!

 

Vad hade du för förväntningar på praon?

Jag var väldigt taggad på prao! Jag var nyfiken på hur det var att jobba i en butik och vad vi skulle få göra. Jag var också nyfiken på hur lagret och personalrummet skulle se ut. Jag förväntade mig att det skulle vara lärorikt och kul.

 

Vad fick du göra på din praoplats? Vad hade du för arbetsuppgifter?

​Jag fick mestadels packa upp varor i butiken, jag packade upp allt ifrån pasta till schampoo. Jag fick även vara inne i lagret och se hur det fungerade där. Jag fick också se hur man gjorde reaskyltarna som hänger i butiken.

 

Vad tycker du har varit bra med din prao? Vad lärde du dig på din prao?

Jag tyckte att prao var jättekul! Hela grejen med att testa på arbetslivet och det var väldigt spännande. Det som var bra med prao var att jag var med min kompis och det gjorde definitivt hela praoveckan blev mycket roligare. Jag lärde mig hur man skulle göra när man packar upp varor, hur man skriver ut reaskyltar och överlag hur det är att jobba i en matbutik.

 

Hur har din prao påverkat ditt gymnasieval eller framtida yrkesval?

Nu när jag praoat på City Gross vet jag att det är ett jobb jag absolut kan tänka mig att ha om några år när jag ska skaffa mig ett jobb och tjäna egna pengar. Jag skulle inte vilja jobba i matbutik hela livet men jag kan absolut tänka mig att jobba där som ett första jobb. Jag har innan tänkt att jag ska välja en bred linje på gymnasiet så att jag har mycket jobb att välja mellan och den tanken har inte förändrats p.g.a. av prao. Däremot har tanken om framtida yrkesval förändrats som jag nämnde innan. Jag kommer förmodligen söka mig till City gross när jag ska söka mitt första jobb och det hade jag nog inte gjort om jag inte praoat där.

Vad mer skulle du vilja säga om din praoperiod?

​Jag tycker verkligen att man ska ta den chansen man får med prao. Det är ett bra sätt att få lite tankar om vad man vill jobba med i framtiden. Det är väldigt kul att se hur det är att jobba och att få kunskap om saker vi inte lär oss i skolan.