Pojke sitter i en kanot i en sjö och ler

Elias Jarnbjer tyckte att prao på teatern var toppen

Hej Elias!

På vilken arbetsplats genomförde du din prao?

Jag genomförde min prao på Helsingborgs Stadsteater.

Hur lång var din praoperiod?

1 vecka (en skolvecka alltså fem dagar).

Hur kom du i kontakt med din praoplats?

Jag kom i kontakt med Stadsteatern genom planeringschef Elin Heijkenskjöld, (väldigt trevlig). Jag tog kontakt med Elin via en god vän till mig då han också är väldigt estetiskt intresserad och sedan tog jag kontakt med Elin på egen hand!

Vad hade du för förväntningar på praon?

Mina förväntningar på min prao var stora, jag som är en estetisk själ och älskar allt i form av musik och musikal och även teater. Men mina förväntningar var hur det ser ut och jobba på stadsteatern och hur de ser ut bakom och framför scenen och hur man tex förbereder en scen innan en föreställning.

Vad fick du göra på din praoplats? Vad hade du för arbetsuppgifter?

Jag fick göra en hel del på stadsteatern vilket var fruktansvärt kul, dag 1 började med att jag hjälpte dem sätta fram dekor ute i foajén. Under dessa 5 dagar lärde jag mig mer om estetik och jag fick tex se hur en peruk skapas, hur man syr kostymer hos kostymmakarna. Sitta med när de har sitt genrep. De fem dagarna var helt otroligt roliga och speciellt att vara med sy-tanterna=).

Vad tycker du har varit bra med din prao?

Det jag tyckte om med praoplatsen var att alla var så gemytliga och trevliga. Jag blev välkomnad med öppna armar och jag kan säga att de var den bästa praoplatsen! Helt klart!

Vad lärde du dig på din prao?

Jag lärde mig allt från att man ska ta mjölk före man tar kaffe för då värms mjölken upp. Men även allt om hur en scen förbereds. Vad de olika yrkena heter och vad de gör! som en dramaturg eller en scenograf. Vad jag fick och inte fick säga när man var på en teater. Hur man gör en peruk (otroligt svårt; stor eloge till deras tålamod), jag fick även lära mig hur de är att vara med på ett möte och se hur de framförde sina åsikter. Men jag såg även extremt många skratt och leende och hur många som verkligen gillar sitt arbete och att ens arbetskollegor till slut blir en liten familj.

Hur har din prao påverkat ditt gymnasieval eller framtida yrkesval?

Praon har faktiskt påverkat mitt gymnasieval på det sättet att de fick mig att se hur viktigt det är att gilla sitt yrke och att mitt val är estet. Men om jag inte kommer in på det Estetiska programmet så kommer jag välja Vård och omsorg för att jag faktiskt också ser hur viktigt det är att ta hand om varandra och pusha varandra! 

Vad mer skulle du vilja säga om din praoperiod?

De enda övriga jag har att säga är att jag varmt rekommenderar teatern och att de va den roligaste prao upplevelsen man kunde tänka sig.

 

Tillbaka till  Handledarguiden