Öresundskraft var inte rädda för att prova något nytt

Öresundskraft är ett ledande företag inom energi- och kommunikationsbranschen som i år blev tillfrågade av Helsingborgs stad om de kunde tänka sig att ta emot praoelever. Maria Linné, som arbetar inom HR, berättar att Öresundskraft alltid har varit ett företag som vill, om möjligt, ta emot praktikanter och elever som behöver en inblick i arbetslivet.

Företagets erfarenhet av äldre praktikanter är stor, men erfarenheten av yngre praoelever är desto mindre. Agnes Löfgren, som också arbetar inom HR, förklarar att de såg en utmaning i att ta emot så pass unga elever då det rent arbetsmässigt är svårare att hitta lämpliga uppgifter, på grund av arbetsrättsliga skäl. Kompetensmässigt är det också en utmaning då högstadieeleverna inte har så mycket förkunskaper.

Agnes och Maria antog utmaningen och arbetade tillsammans fram ett välutvecklat veckoprogram. ”Det blev ett spännande alternativ till vanlig prao, som vi dessutom tror kan vara mer givande” menar Maria. Under en veckas tid skulle praoeleverna följa med runt till de flesta av företagets avdelningar. Varje avdelning fick en halvdag med eleverna och valde själva vad de ville visa och berätta om just deras yrke. ”På vissa avdelningar blev det kanske lite likt ett studiebesök, då det blev mer teori än praktiska uppgifter. Men samtidigt blev det ett väldigt unikt upplägg då praoeleverna fick se en sådan bredd av yrken, allt från ekonom och HR-ansvarig till drifttekniker.” berättar Agnes.

Efter mycket planering och logistik tog Öresundskraft emot tre killar från årskurs nio. Agnes berättar att det var en utmaning att hitta en bra balans mellan teori och praktiska uppgifter. Att bara lyssna blir kanske lite understimulerande för en femtonåring. På vissa avdelningar aktiverades killarna lite mer, till exempel fick de en av dagarna följa med ut på ett byggprojekt. ”Detta är något man absolut kan utvärdera och förbättra till nästa gång, att eventuellt väva in ännu fler praktiska uppgifter” förklarar Agnes. 

Från början var två av killarna inte särskilt intresserade, då Öresundskraft inte var deras förstaval. ”De ville egentligen praoa hos en bilmekaniker, varpå vi sa att här hos oss kommer ni att få se många olika yrkesroller istället!” berättar Maria. Intresset växte dock hos killarna under veckans gång och när praoveckan var slut blev responsen från utvärderingarna väldigt positiv. Killarna uttryckte att trots att det inte var detta de ville göra från början så tror de inte att de hade kunnat få en bättre praoplats. De fick se så mycket samtidigt som flera av deras klasskompisar bara fick göra samma uppgifter hela veckan. Hos en av killarna fanns ett genuint intresse från början och hans respons var såklart också positiv. Agnes tror dock att inför framtida praoveckor kan det bli ännu mer givande för alla inblandade om praoeleverna faktiskt har önskat att praoa på just Öresundskraft, att det blir en bra matchning mellan arbetsgivare och praoelev.

Både Maria och Agnes är överens om att detta är ett koncept de kommer fortsätta med ”Sedan kommer vi såklart utvärdera, utveckla och göra det ännu bättre till nästa gång” menar Agnes. ”Vi lade ner en del tid på att få ihop ett bra upplägg, men nu när vi har gjort det första gången tror jag att vi kommer spara mycket tid nästa gång vi gör något liknande”

Att ta emot praoelever kräver en del planering och energi, men Maria tycker att det absolut är värt det. Hon menar på att det är ett stort val att välja gymnasium och det blir inte direkt lättare när man inte vet vilka jobb som finns, så det är självklart att Öresundskraft vill hjälpa till om det går. ”Dessutom är detta också en möjlighet för oss att lyfta fram vårt företag och vår bransch. Dessa praoelever kan ju vara potentiella medarbetare i framtiden. Energibranschen är en sjukt spännande framtidsbransch!” säger Maria. Agnes inflikar även att kollegorna som bidrog under praoveckan var väldigt stolta över att kunna visa upp vad de gör och att kunna hjälpa eleverna inför framtida val. 

Både Maria och Agnes är också mycket stolta över konceptet som de tog fram tillsammans. ”Även om man inte har tagit emot praoelever förut så får man inte vara rädd för att testa! Det är okej om det inte blir perfekt första gången. Som vi sagt tidigare, vi kommer fortsätta ta emot praoelever och göra det ännu bättre!”

 

YRA OLSEN ÖBRINK, IUC SYD

Tillbaka till  Handledarguiden