Foto med Turning Torso mot blå himmel

Prao för 3793 elever – samtidigt?!

Inte riktigt. Skolorna delas upp på tio veckor under varje termin. Eleverna praoar totalt 10 dagar, med en vecka på hösten, och en vecka på våren när de går i årskurs 8 i Malmö stads kommunala skolor.  

I samband med att prao blev obligatoriskt enligt skollagen 2018 växte ett samarbete fram. Ur Enheten för Praktik och Arbetsgivarsamverkan, i Arbetsmarknads- och Socialförvaltningen, som arbetar med olika typer av praktik och arbetsgivare dagligen, grundades teamet Prao Malmö som har ansvar för att anskaffa och kvalitetssäkra alla Malmö stads kommunala skolors praoplatser åt Grundskoleförvaltningen.  

Platserna ligger samlade i systemet Praktikplatsen.se, som agerar både platsbank och platsfördelare. Prao Malmö möter alla arbetsgivare och ser över arbetsmiljön i förhållande till en fjortonåring, och lägger sedan in platserna i systemet. Samtidigt finns även stadens skolor inlagda, med alla sina elever. När praon börjar närma sig loggar alla elever in och ser vilka platser som finns tillgängliga för deras praovecka, och väljer de tio som känns som mest intressanta att testa att praoa på. 

Systemet kör sedan en algoritm som är inställd på att tilldela så många elever som möjligt en av sina önskade platser. Innan något bokas går skolan in, och kontrollerar och godkänner platserna. Prao Malmö fokuserar på arbetsgivarna, arbetsmiljön och vilka risker som finns och åtgärdas på arbetsplatserna, medan skolorna känner alla sina elever och kan matcha vilka elever som passar för de olika arbetsplatserna som erbjuder praoplats, utifrån förutsättningar, mognad och ålder.  

Prao Malmö består av sju arbetsmarknadssekreterare. Samtliga anskaffar och kvalitetssäkrar platser, bistår skolorna i systemet, administrerar och har allt som oftast ett ben i varje termin. Syftet med att ha ett team som tar fram stadens platser är en ökad likvärdighet där alla elever har samma möjligheter till alla platser, oavsett skola, bakgrund eller tidigare kontakter. Inga egna platser tas fram. De elever som är i behov av en praoplats med extra anpassningar kan i systemet se vilka av arbetsgivarna som är öppna för en dialog om anpassningar. En plats är kanske inte tillgänglighetsanpassad för en rullstol, men har bra möjligheter för extra lugn och ro om det behövs. 

Målet är en meningsfull prao för alla, och genom detta samarbete finns alla förutsättningar för att nå det. Varenda av de 3793 nyfikna ungdomarna, som faktiskt alla är våra framtida kollegor. 

Tillbaka till  Handledarguiden