Profilbild på en flicka mot en animerad bakgrund på stad och natur

Prao hos Hässleholms kommun gav Amanda en bredare bild av vilka yrken som finns

Amanda Wiberg, 15år, fick möjligheten att se flera olika yrken under sin praoperiod hos Hässleholms kommun. I denna artikel delar hon sin upplevelse.

På vilken arbetsplats genomförde du din prao?
Jag praoade på Barn-och utbildningsförvaltningen, Hässleholms kommun. Jag gick med 3 olika personer under prao perioden. Två dagar var jag hos en som jobbade som SSA-samordnare, samverkan mellan skola och arbetsliv, hon
jobbade även med prao och APL. Två andra dagar var jag hos barn och utbildningsförvaltningens kommunikatör och en dag var jag hos en som var samordnare för Teknikcollege.

Hur lång var din praoperiod?
Jag praoade i en vecka, dvs 5 dagar.

Hur kom du i kontakt med din praoplats?
Jag hittade min praoplats på samverka.nu, en hemsida där arbetsplatser kan lägga ut att de tar emot praoelever. Min praoplats som jag fick var egentligen mitt andrahandsval för att mitt första val lottade ut sina platser. Jag visste först
inte vad jag skulle ta som andra val och på hemsidan fanns det inte så jättemånga alternativ för att det var många som inte tog emot pga Covid-19. Men jag tog det som jag tyckte skulle passa mig bäst. Jag fick även träffa min huvudhandledare en gång innan praotiden.

Vad hade du för förväntningar på praon?
Jag hade inte så mycket förväntningar helt ärligt. Jag hade bara tagit det som ett andra val så de var inte så höga. Jag tyckte ändå att det skulle bli kul att få gå med tre olika personer och se tre olika arbetsområden inom samma
arbetskategori. Det som de jobbar med är rätt mycket kontorsarbete så jag tänkte att med 3 olika personer skulle det inte bara bli tråkigt kontorsarbete och samma hela tiden. Jag kände mig inte så nervös inför praon för att jag hade träffat min kontaktperson innan och hon gav mig ett bra intryck och hon var jättesnäll. Jag var taggad på att praoa, ända sedan praon i 6an hade jag längtat till att få göra det igen.

Vad fick du göra på din praoplats? Vad hade du för arbetsuppgifter?
Jag fick vara med på massa möten men också vara med och påverka lite på vad som bestämdes för att de föll på med att bestämma lite om gymnasiemässor. I och med att jag är med i den målgruppen fick jag komma med ideér och jag lärde mig att komma upp med en kommunikationsplan. Jag fick hjälpa till med att sortera papper, stämpla post och stå i receptionen och jag fick också vara inne och redigera på en hemsida. En dag åkte jag till en skola för att få vara med på en annan klass gymnasiemässa för att min handledare jobbade också med den. En dag var jag också med när modersmålslärare hade digitalisering. En dag var fullspäckad med möten, det var en dag där en gymnasieinriktning skulle granskas.

Vad tycker du har varit bra med din prao?
Jag tyckte det var bra att det var 3 stycken som delade på min prao, man behövde ju inte alltid gå med bara en utan flera. Vissa tänker säkert att “jag har ett kontorsjobb så det är svårt att ge arbetsuppgifter till praoeleven”, men om man delar på en elev blir det mycket lättare att ge arbetsuppgifter plus att det blev intressantare för mig att se ett yrkesområde från olika vinklar och få mer arbetsuppgifter. Jag tyckte det var intressant att även se “de vanliga jobben” som inte är så fysiskt, utan mer kontorsarbete i och med att det är väldigt många som jobbar som det.

Vad lärde du dig på din prao?
Jag lärde mig mycket på min prao. Jag lärde mig hur möten kan gå till, hur de är uppbyggda. Det är bra för då vet jag det senare i livet. Jag fick också lära mig lite grunder som man måste kunna, tex olika datorprogram, hur man
redigerar en hemsida och ändrar text, komma upp med en kommunikationsplan, svara på mail och göra grejer i Excel.

Hur har din prao påverkat ditt gymnasieval eller framtida yrkesval?
Efter min prao har jag fått en lite större bild på hur de flesta yrkena är, jag menar de flesta yrkena är för det mesta att sitta framför datorn och gå på möten. Och fast att man inte kanske vill jobba med just något med kontor så kommer man ändå träffa på någon sådan liknande arbetsuppgift. Jag vet nu hur det kan de ut på ett kontor och hur det kan vara att jobba inom kommunen. Jag har fått en klarare bild på arbetslivet och efter denna veckan har jag börjat fundera lite på vad jag vill jobba med och mitt framtida gymnasieval.

Vad mer vill du tillägga?
Jag tycker att prao är viktigt. Det är ett sätt för oss unga att få en inblick i arbetslivet. Vi är nästa generation och nån dag är det vi som ska börja jobba och påverka samhället. Det är å bra att man praoat innan och vet lite om hur det fungerar och att man kanske vet vad man vill jobba med om man redan testat på det. Om man är stressad inför gymnasievalet är prao också ett bra sätt att veta mer om vad man vill gå. Det roligaste med prao är att man kan få se så mycket arbeten som man inte visste fanns, men som är mycket viktiga. Efter praon har jag blivit mer säker på mitt gymnasieval och jag tror att det kommer att bli lättare för mig senare i livet att välja yrke.

 

Tillbaka till  Handledarguiden