
Praokoncept på Ängelholms sjukhus
Ängelholm
Arbetsgivare
Sjukhus
Vård
Ängelholms Sjukhus, Region Skåne, tar årligen emot runt 50 st praoelever utspridda på olika praoveckor. 4-5 elever per gång är lagom. Vi har fått en pratstund med Mari Persson, Bemanningsenheten, som är ansvarig för att ta emot grundskoleeleverna.
Sjukhuset brukar bjuda in syv:arna för information om verksamheten och rundvisning, så de får bra koll på det som erbjuds. När skolans elever gjort sina val skickar syv:en praokort på intresserade elever till Mari. ”Vi försöker tillgodose om det är någon speciell avdelning de är intresserade av, alltså om de har några specialintressen. Vi skickar tillbaka välkomstbrev, hälsodeklaration och dokument för tystnads plikt. Elev tillsammans med vårdnadshavare fyller i hälsodeklarationen och lämnar till syv som scannar in den till oss.”
Första dagen under sin praovecka möter Mari de 4-5 eleverna på morgonen. De får introduktion, kläder, namnskylt och rundvisning. Mari pratar om sekretess, basal hygienregler, varför man inte får ha mobil eller långärmat, påbyggnadsnaglar eller löshår med mera. De pratar också om vilka yrkeskategorier det finns på sjukhuset. Eleverna får berätta om sina förväntningar.
De går sedan tillsammans runt på sjukhuset, och gör studiebesök på Akutmottagningen. Där gör eleverna inte prao, men får genom studiebesöket ändå se den verksamheten. Mari lämnar dem sedan på respektive slutenvårdsavdelning (medicin / rehab-stroke) där de placerats, där de är merparten av veckan. En dag får de tillbringa hos fysio/arbetsterapeut och en dag på en öppen mottagning t ex hjärt-, diabetes-, medicin- eller kirurgimottagning. Vid något tillfälle får eleverna vara med på KTC (kliniskt träningscenter). Genom en sådan här veckas upplägg får de se och uppleva en stor del av vad ett sjukhus gör. På varje avdelning/enhet finns det en elevansvarig bland personalen.
Under fredagseftermiddagen träffas veckans alla praoelever och Mari igen. De går igenom hur veckan varit, vilka frågor finns, har förväntningarna infriats etc. ”Det är väldigt värdefullt för oss att höra hur ungdomarna tänker om vårt jobb; arbetstider, lön, ansvar, arbetsuppgifter osv - hur ska vi annars veta hur vi ska kunna locka dem till vår bransch?!”

