Byggkran, porträtt på man i turkos piké, logo för SA Bygg

SA Bygg ser lösningar med praoelever

Roland Sjöholm är en av ägarna till SA bygg, ett byggföretag i Skurup som är väldigt duktiga på att ta emot praoelever. Han är väldigt engagerad i samverkan mellan arbetsliv och skolan och brinner för att hjälpa ungdomar ut i arbetslivet.

SA bygg har tagit emot många praoelever genom åren och Roland berättar att de aldrig säger nej till prao. Ibland får de praoelever som sköter sig extra bra. Ett exempel på det är en praoelev som företaget tog emot i våras som var väldigt intresserad och duktig, vilket resulterade i att han sedan kom tillbaka till sommaren och sommarjobbade några veckor. ”Han var väldigt tacksam över den möjligheten och vi tyckte det var roligt att kunna anställa någon från praon”.

Något som är viktigt för Roland är att praoeleverna inte bara ska få iaktta, utan att de faktiskt får vara med och jobba. ”Självklart måste uppgifterna anpassas, vi låter ju inte eleverna använda maskiner, men verktyg som en skruvdragare eller en handsåg går bra” berättar Roland. Han berättar även att deras arbetsplatser är väldigt spridda, ibland får eleverna vara med på kontoret och ibland får de följa med ut på byggena. Men något speciellt upplägg har de inte, istället varieras uppgifterna beroende på praoelevens intresse. ”Vill eleverna hjälpa till på byggena ska de såklart få göra det!”

Roland berättar att han har träffat många arbetsgivare som bara ser problem med PRAO, främst kring säkerhet. Själv väljer han att se lösningar ”Det är inte så att man ska bortse från säkerhetsfrågor, visst måste man vara försiktig, men mitt resonemang är att om till exempel en byggnadsställning är säker och godkänd för de anställda är det klart att en femtonåring också kan gå på den.”

Roland ser en stor vinning i att ta emot praoelever. Dels är det en god gärning för att hjälpa ungdomarna ut i arbetslivet. Sedan är det även bra marknadsföring för byggbranschen och för vårt företag. ”Våra praoelever kan antingen vara framtida anställda eller framtida kunder”. Dessutom tycker Roland att det är otroligt kul att få tillfälle att träffa ungdomar och ta del av deras tankar och åsikter ”Det är ju trots allt de som är framtiden!”

”Jag har hört från flera håll att folk tycker att SA bygg är en väldigt bra praoplats, vilket är roligt att höra! Man blir stolt när vår arbetsplats har ett bra rykte bland praoelever, det blir en bekräftelse på att man gör något rätt.” Roland lägger mycket vikt vid att alla arbetsplatser borde försöka ta emot praoelever, oavsett vad det är för sorts arbetsplats. ”Det handlar om att se möjligheter istället för problem”.

 

YRA OLSEN ÖBRINK, IUC SYD

 

Tillbaka till  Handledarguiden