Sju elever liggandes på mage med ansiktena mot kameran

Tomelilla förbereder praoeleverna med Arbetsmarknadsdag

Företagen som deltog på förra mässan, som då kallades Yrkesdag, hade uppmanats att verkligen låta eleverna prova, skruva, koppla… helt enkelt göra, göra, göra! Uppslutningen och uppskattningen var fantastisk, både från företagens och från elevernas sida, alla var eld och lågor. Mässan var först tänkt enbart för åttorna, men niorna ville också vara med och släpptes in. Och en del framtida yrkesval förändrades…!

Helena Andersta jobbar som studie- och yrkesvägledare i Tomelilla kommun. Hon berättar att syftet med mässan är flera. Dels handlar det om att avdramatisera praon och minska klyftorna mellan skola och arbetsliv, många av eleverna är nämligen hispiga inför att komma ut till främmande arbetsplatser, men genom mötet under mässan så träffas de och isen är bruten. Och dels handlar det om att väcka elevernas nyfikenhet och att utmana dem. Att få dem att se och våga prova nya yrken, och få dem att fundera över vad de tror krävs för att klara vissa arbeten, och inte minst att upptäcka nya egenskaper hos sig själva. "Viktigt att skolan erbjuder yrkesprovande i olika former", säger Helena.

Inför mässan delades eleverna in i grupper, alla grupper skulle besöka minst tre företag och ta reda på fakta men också prova på konkreta arbetsuppgifter. Eleverna hade med sig sina laptops och en elev i varje grupp agerade sekreterare medan de gick runt och pratade med företagen.

På plats fanns förra gången ca 10 olika lokala företag som Helena bjudit in. Arbetsgivarna fick möjlighet att träffa elever och visa upp sina yrken. I princip alla företag hade förberett spännande saker att prova, koppla, klämma och känna.

Några exempel:

  • elfirman Lindsténs El, numera Bravida, bjöd på kopplingsexperiment
  • vårdambassadörerna lät eleverna bl.a. lära sig kolla blodtrycket
  • hos industriföretaget Swegon fick eleverna lära sig hur ventilation fungerade
  • Tomelilla kommun representerades av både en hållbarhets- och samhällsstrateg som hade med sig en framtida modell av kommunen
  • Polisen pratade trygghet och visade säkerhetsutrustning med mera
  • Alarmtjänst lät eleverna prova installation
  • Österlens Lastvagnar var på plats med fordon
  • Sparbanken Syd pratade ekonomi och visade på olika karriärvägar inom ekonomi

"Det mest glädjande med mässan", berättar Helena, "var att den resulterade i att ett par stycken elever ändrade sina val. Till exempel ett par tjejer som bestämt sig för Barn- och Fritidsprogrammet ändrade sina val till El och Energiprogrammet efter att ha fått prova att koppla och skruva hos elfirman Lindsténs El. Det är så roligt att få vara med och göra skillnad hos våra elever!"

29 september 2021 är det dags för mässan igen, som man nu kallar Arbetsmarknadsdag. Denna gång kommer fler företag bjudas in, ca 15-20 st. Näringslivschefen skickar med en blänkare i ett nyhetsbrev under juni, och i augusti går inbjudan ut. Förmiddagen är vikt åt årskurs 8 och 9, och efter att företagen bjudits på lunch, är eftermiddagen öppen även för elever och arbetssökande från SFI, KAA samt AME. Fokus blir även denna gång lokala företag men med extra fokus på branscher som få elever söker gymnasieprogram inom, men där jobbutsikterna är väldigt goda, som t ex industri, teknik, plåtslageri med mera. Även florister, drönarföretag, restauranger, SPA-hotell kommer att vara representerade under Arbetsmarknadsdagen.

Det är extra roligt när det är gamla elever som är goda ambassadörer för yrkena de företräder, vilka finns på flera av de företag som kommer bjudas in. "Målet är att få företag som representerar de olika programmen" berättar Helena. "Vi vill väcka elevernas nyfikenhet, få dem att upptäcka saker som de inte visste att de var intresserade av. Samtidigt som elevernas valkompetens utvecklas, ökar företagen sin attraktionskraft hos den yngre generationen. Win win för alla!"

Fotograf: Lotta Lundgren, skolvärd, Kastanjeskolan, Tomelilla

Tillbaka till  Handledarguiden