En bubbla med bild på strövelstorps skola i vänster hörn. En bild med pojke i svart keps som ler in i kameran

Under praon fick Oscar se en ny sida av sin skola: arbetsplatsen Strövelstorps skola

När Oscar Zachrison, 22, gjorde sin prao var han en vecka på Strövelstorps skola i Ängelholm åk F-9.

 

Hur kom du i kontakt med din praoplats?

Jag har tidigare själv gått på skolan upp till åk 7 som elev, så jag ringde min gamla idrottslärare och frågade rakt på sak.

 

Vad hade du för förväntningar på praon?

Mina förväntningar var ganska höga. Jag har alltid tyckt idrott varit jättekul både i skolan och på fritiden. Jag förväntade mig mycket bollsporter och att se olika nivåer av kunskaper i idrotten. På de yngre klasserna hade jag mer förväntningar på att det skulle vara lek och angående de högre årskurserna förväntade jag mig mer kvalitet och mer teoretiskt arbete än de yngre klasserna. 

Det var roligt att se andra sidan av skolan; den sidan som man aldrig tänkte på som elev; den sidan där personalen finns och planerar och ansvarar. Det hade jag inte riktigt tänkt på förut. Jag såg en arbetsplats istället.

 

Vad fick du göra på din praoplats? Vad hade du för arbetsuppgifter?

Jag fick vara assistent till idrottsläraren när det gällde de äldre årskurserna och vara med vid flertalet tillfällen och själv idrotta och föregå med gott exempel. Jag fick hjälpa till att utbilda eleverna i hur viktigt det är med att äta rätt då jag på den tiden spelade elitfotboll och folk visste vem jag var. Till de yngre klasserna fick jag ibland testa hålla i idrottslektioner själv medans den dåvarande idrottsläraren var min assistent. När jag skulle hålla i egna lektioner så fick jag börja med att planera allt. Detta gjorde jag ofta dagen innan på en rast. Jag var tvungen att kolla deras gamla scheman så att de får göra olika saker och inte alltid samma sporter som vanligt. När jag sedan utförde själva idrottspasset så fick jag ofta visa vissa övningar först så att de yngre eleverna skulle se och förstå. 

 

Vad tycker du har varit bra med din prao? Vad lärde du dig på din prao?

Det var en jättebra upplevelse för mig att praoa som idrottslärare för jag fick möta och arbeta med många olika slags elever. Både små barn och ungdomar och från flera olika delar av världen. Väldigt nyttigt för mig att redan vid ung ålder få ta ansvar för folk som inte var så mycket yngre än mig själv. Och jag lärde mig ta ansvar för vad jag själv vill göra i framtiden.

Jag lärde mig arbeta med alla olika slags människor. Vare sig jag gillar eller ogillar en person måste jag ändå behandla dem lika och det var väldigt lärorikt.

 

Hur har din prao påverkat ditt gymnasieval eller framtida yrkesval?

Min prao påverkade inte mitt gymnasieval då jag var ganska inställd på att plugga ekonomi redan. Men jag insåg ändå att idrottslärare kunde vara ett bra yrke för mig som bara hade haft fotbollsproffs i huvudet fram till dess.

 

Vad mer skulle du vilja säga om din praoperiod?

Det var väldigt roligt med prao. Nu i efterhand kan jag önska att vi hade fler veckor av prao. Det var verkligen en rolig tid och jag tycker folk ska våga gå utanför sin comfortzone när det gäller att välja praoplats. Det vore roligt med fler olika slags arbetsplatser att välja mellan, så finns det något för alla!