Bild på tåg och logga för Euromaint

Vi här på EuroMaint hjälper ungdomarna att skapa ett intresse för framtiden!

EUROMAINT RAIL AB

”Vi hjälper ungdomarna att skapa ett intresse för framtiden” säger Anders Fernlid som är produktionsledare på EuroMaint Rail AB. Företaget är en underhållsverkstad inom tågbranschen med ett nät av verkstäder över hela Sverige.

Sedan 2015 har EuroMaint regelbundet tagit emot praoelever, då de fick förfrågan att ansluta sig till Praktikplatsen.se, och responsen har varit fantastisk. Anders berättar att runt 80 % har uttryckt att det var en rolig och lärorik praoplats och flera har även frågat vad man behöver läsa vidare till för att bli en tågreparatör. ”När responsen är så positiv så känner man att man gör något viktigt.”

Många industriföretag tror att det inte går att ta emot praoelever på grund av säkerhetsskäl, men det stämmer inte. ”Jag kan inte förstå varför man inte skulle kunna ta in praoelever i verksamheten. Så länge eleverna har en duktig handledare som är tydlig med vad man får och inte får göra, och eleverna följer instruktioner, så går det hur bra som helst” säger Anders. Han lyfter flera gånger vikten av engagerade och positiva handledare. ”Jag brukar säga till de anställda att de ska lägga den extra tiden som behövs för att väcka elevernas intresse. För oss är det bara en vanlig vecka, men för dem kan ett helt nytt intresse för branschen väckas.”

EuroMaint brukar låta sina praoelever vara med och utföra uppgifter trots att det är en arbetsplats på ett industriföretag. ”Det gäller att anpassa arbetsuppgifterna. Att använda en skruvdragare gör de ju säkert ändå hemma, så det är väl klart att de ska kunna göra det här med.” Anders förklarar att det mesta går att göra så länge handledaren är med och instruerar. Att bara låta eleverna titta på tror han inte är lika givande som att aktivera dem.

Anders berättar att de för ett par år sedan tog emot en praoelev som hade varit med om något extremt traumatiskt och knappt hade varit i skolan det senaste året. När hans mentor kom ut och besökte oss blev hon helt mållös och sa: ”Så här mycket har han inte pratat ens det senaste året.” Anders berättar även att när de följande höst tog emot killen som praoelev igen, fick de reda på att han efter sin praovecka hos EuroMaint, hade börjat gå till skolan igen! ”Det räcker med en sådan här solskenshistoria för att man ska känna att det är värt att ta emot praoelever”, menar den engagerade avdelningschefen på EuroMaint.

Att ta emot praoelever ger såklart en vinning för företaget också. Anders förklarar att det inte är så många som känner till vad EuroMaint gör. Det är ett jättebra sätt att locka folk till företaget och branschen generellt: ”Om en praoelev kommer tillbaka och söker jobb så känner jag att jag har lyckats. Då har jag lyckats väcka intresse. Att ta emot praoelever är en fantastisk möjlighet att visa hur många olika yrken det finns inom industrin”.

YRA OLSEN ÖBRINK, IUC SYD

 

 

Tillbaka till  Handledarguiden