Under våren 2021 gjordes en kartläggning av praon och utvecklingsbehov kopplat till prao i samtliga 30 kommuner som deltar i projektet. Resultatet av kartläggningen resulterade i fyra fokusområden för PRIS:
Bakgrund
Mellan januari 2020 - januari 2022 drevs ESF-projektet PRIS - Prao i Skåne under ledning av Region Skåne. Här kan du läsa om bakgrunden till projektet, om medverkande aktörer samt projektets mål. Projektets slutrapport samt utvärderingsrapport kan laddas ner som PDFer längst ner på sidan.
Dagens elever är framtidens arbetskraft. Kompetensförsörjningen är en stor utmaning idag och matchningsproblematiken fortsatt stor. De bristande matchningsmöjligheterna bottnar till stor del i att unga väljer utbildningar som inte leder till arbete, i liten utsträckning intresserar sig för bristyrken eller inte fullgör sin gymnasieutbildning. Att det finns strukturer som påverkar karriärval utifrån könstillhörighet skapar en ytterligare utmaning och minskar tillgängligheten för både potentiell anställd och arbetsgivares möjlighet till breddad rekryteringsbas.
Genom att visa upp en bredare bild av yrken och arbetsplatser stärks elevens valkompetens och bidrar till lyckade gymnasieval och långsiktigt hållbara arbetsliv. Praon är en viktig del i detta arbetet!
Det finns stora skillnader i kommuners arbete med prao både mellan och inom kommuner, vilket inte går i linje med den likvärdiga skolan.
Arbetet inom PRIS syftade till att skapa ökad effektivitet och smartare resursanvändning av skolpersonal genom standardiserade arbetssätt, dokumenthantering och övrig administration kring prao. Genom PRIS hittade man inom kommunerna och över kommungränserna samverkansvinster som även fortsättningsvis efter projektet underlättar arbetet och ökar likvärdigheten.
PRIS mål
- Ett utökat utbyte mellan kommunerna i regionen kring prao.
- En ökad samverkan inom medverkande kommuner kring prao.
- En ökad medvetenhet kring arbetet med jämställd prao i medverkande kommuner och arbetsgivare.
- En utveckling av en långsiktigt hållbar stödstruktur i regionen för kommunernas arbete med prao.
- Ett utvecklat, mer likvärdigt arbete med prao i medverkande kommuner.
- En utveckling och implementering av digitala prao-verktyg.
- Utvecklade kontakter mellan huvudman för prao och arbetsgivare.
- Att nya arbetssätt kring praoplatser hos arbetsgivare har utvecklats eller uppmärksammats.
Följ PRIS på LinkedIn och i nyhetsbrev för att ta del av aktiviteter, tips och kunskap!